Bahan - bahannya :
๐ Isi jagung - 2 cawan (dihiris nipis)
๐ Tepung beras - 2 cawan
๐ Tepung kastad - 1 cawan
๐ Santan segar - 500 gram
๐ Gula perang - 1 cawan
๐ air - 4 cawan
๐ garan halus
๐ beberapa helai daun pandan.
# kulit jagung jangan buang , kalau bolih pilih jagung yang agak besar agar kulit nya pun besar. Senang untuk membungkus lepat kita nanti.
๐ฝ๐ฝ๐ฝ๐ฝ๐ฝ๐ฝ๐ฝ๐ฝ๐ฝ๐ฝ๐ฝ๐ฝ๐ฝ๐ฝ๐ฝ
Cara - cara :
๐ฅCampur semua bahan- bahan diatas kedalam periuk , pastikan tepung telah larut dan tidak bergentel sebelum dikacau sehingga pekat dengan api yang perlahan.
๐ฅ Setelah pekat, mulakan kerja-kerja membungkus. Seeloknya bungkus masa masih panas.
๐ฅPastikan daun dibersihkan terlebih dahulu .(jika tiada daun jagung, daun pisang atau acuan kuih lompang pun bolih .tp rasanya mungkin ada perbezaan )
๐ฅ Setelah itu kukus lebih kurang 10minit
#Pastikan air dalam kukusan mengelegak terlebiih dahulu ye..
Lepat Jagung ini sesuai disejukan terlebih dahulu sebelum makan.
Selamat mencuba ... ๐พ
0 comments:
Post a Comment