Wednesday, September 30, 2020

Lepat Jagung


 


Bahan - bahannya :

๐Ÿ‘‰  Isi jagung  -  2 cawan (dihiris nipis)

๐Ÿ‘‰  Tepung beras - 2 cawan

๐Ÿ‘‰  Tepung kastad  - 1 cawan

๐Ÿ‘‰  Santan segar - 500 gram

๐Ÿ‘‰ Gula perang - 1 cawan

๐Ÿ‘‰  air - 4 cawan

๐Ÿ‘‰  garan halus 

๐Ÿ‘‰  beberapa helai daun pandan.

# kulit jagung jangan buang , kalau bolih pilih jagung yang agak besar agar kulit nya pun besar. Senang untuk membungkus lepat kita nanti.


 ๐ŸŒฝ๐ŸŒฝ๐ŸŒฝ๐ŸŒฝ๐ŸŒฝ๐ŸŒฝ๐ŸŒฝ๐ŸŒฝ๐ŸŒฝ๐ŸŒฝ๐ŸŒฝ๐ŸŒฝ๐ŸŒฝ๐ŸŒฝ๐ŸŒฝ


Cara - cara :


๐Ÿฅ„Campur semua bahan- bahan diatas kedalam periuk , pastikan tepung telah larut dan tidak bergentel sebelum  dikacau sehingga pekat dengan api yang perlahan.


๐Ÿฅ„ Setelah pekat, mulakan kerja-kerja membungkus. Seeloknya bungkus masa masih panas.

๐Ÿฅ„Pastikan daun dibersihkan terlebih dahulu .(jika tiada daun jagung, daun pisang atau acuan kuih lompang pun bolih .tp rasanya mungkin ada perbezaan )

๐Ÿฅ„ Setelah itu kukus lebih kurang 10minit

 #Pastikan air dalam kukusan mengelegak terlebiih dahulu ye..

Lepat Jagung ini sesuai disejukan terlebih dahulu sebelum makan.

Selamat mencuba ... ๐ŸŒพ




Share:

0 comments: