Hari ini rasa nak tulis resepi pula. Tak tahulah sedap atau tidak,sebenarnya tidak pernah mengulipun adunan keropok ini. Biasanya jika terasa nak makan keropok lekor...dan jika masa tu suami lapang dan ada 'mood'... dia lah yang akan buat dari A -Z.. (heee saya orang luar, memang tak pandai punya...) Lagipun anak-anak memang sangat suka bila ayah mereka buat.. termasuk lah saya . Pagi-pagi lg sebelum mulakan tugas harian, beliau akan ke pasar dahulu beli ikan dan tepung sagu. Siap siang ikan dan sarapan, baru mula buka kedai runcit kami. Sebelah petang, setelah solat asar kerja2 di dapur pun bermula...
bahan-bahan:
1kg ikan selayang/tamban
1kg sagu rumbia
garam,
cara ;
ikan dibersihkan , ambil isi sahaja... sukat.
(setiap 2 mangkuk isi ikan, gunakan 1 1/2 mangkuk sagu rumbia)
kisar isi ikan hingga hancur,gaul bersama sagu dan garam hingga bolih di gentel.
(jika agak keras, letak lah sedikit,demi sedikit air.... )
ambil sedikit ...gentel lah sesuka hati nak buat macamana.. pastikan masa membentuk, tabur sedikit tepung sagu agar tidak melekat..
setelah siap, masukkan keropok yang telah digentel kedalam periok yang telah mengelegak air nya... Bila dah terapong, bolih lah diangkat....
bolih dimakan terus atau digoreng ...
Sos keropok:
lada kering dimesen
gula melaka
asam jawa
garam
sukatan nya ikut suka...
Selamat mencuba yer... terutama buat puan Siti Aminah.... ikan kat Tanjung Karang murah kan... kalau nak rasa yang kami buat, mari lah ke Dungun..
0 comments:
Post a Comment